Kylpylän iso uima-allas, joka on valaistu sinisellä valolla.
Eurooppa Viro

Viro – kylpylälomailua jokaiseen makuun

Postauksen kylpyläkokemukset tarjottu yhteistyönä useilla kevään ja kesän 2019 aikana olleilla lehdistömatkoilla. Katso tarkemmat tiedot kunkin kylpylän kohdalta. * merkityt linkit ovat mainoslinkkejä, joiden kautta tulleista myynneistä saan pienen korvauksen. Kiitos <3

Moni mieltää Viron kylpylät vain eläkeläisten paikoiksi ja tälläinen maine on ollut varsinkin Pärnun alueen kylpylähotelleilla. Onneksi vuodet vierivät ja palvelut uudistuvat, nykyään Viron kylpylät tarjoavat jokaiselle jotakin. Tässä muutamia poimintoja kevään ja alkukesän lehdistömatkoilta, kohteista joissa olen itse saanut vierailla ja siten voin kertoa teille oman näkemykseni reumaatikon ja usein yksinmatkustavan naisen näkökulmasta. Postausta päivitetty 15.4.2021 poistamalla toimimattomia linkkejä.

Tallinna

ElamusSpa Mustamäellä

(Kylpyläkäynnin tarjosi Storytold Oü, Your Brand Up Studio sekä ElamusSpa)

Mustamäen tori on ainakin Tallinnassa -90 luvun lopussa ja vuosituhannen alussa matkanneille tullut tutuksi, mutta alue on viime vuosina muuttunut huomattavasti noista ajoista. Alueelle valmistui viime vuoden lopulla oikea elämysten keskus, jonka helmenä toimii Elamus Spa. Sen kolme eri osastoa kutsuvat veden hyväiltäväksi kilpauimarit, perheet sekä aikuisporukat, jotka haluavat nauttia kylpyläelämyksen yhteydessä hieman syötävää ja kuplivaa.

Elamusspan logo Mustamäki Tallinna
Elamusspa Mustamäe Tallinna

Kylpylä jakautuu kolmeen osaan, perinteiseen uimahalliin kuusirataisine kuntouintialtaineen, perheiden vesipuistoon sekä aikuisille tarkoitettuun Spa21+ alueeseen. Koko kylpylän alueelta löytyy huimat 21 saunaa, joten tekemistä ja näkemistä täällä riittää kaikille. Kylpylän nettisivulta löytyy aikataulut, joista näkee eri saunoissa tapahtuvien saunarituaalien aikataulut. Mun lempisaunojani täällä on ehdottomasti aromaattinen höyrysauna, suolasauna, jossa on mahdollisuus kuoria ihoaan erilaisilla suolasekoituksilla sekä Saarenmaan mutaa sisältävä hyvin mietolämpöinen sauna.

Uima-allas Tallinnalaisessa kylpylässä
ElamusSpa Tallinnan Mustamäellä

Parhaiten pääset kylpylään satamasta käyttämällä taksia, Bolt kustantaa noin 6-8€ ja Uber 8-10€ ja matka kestää vajaa puoli tuntia.

Tallink Spa & Conference Hotel *

(Kylpyläkäynnin sekä hoidon tarjosi Tallink Suomi sekä Press Pr D’oro)
Uudistetun Tallink kylpylän uima-allasalue
Uudistettu Tallink Spa

Aivan laivaterminaalien läheisyydessä, Sadamarketin takana, sijaitsee Tallink Spa & Conference hotelli, joka on kokenut juuri suuren remontin. Aikaisempi avaruusteema sai väistyä osasta huoneita, aulatiloja sekä ravintolaa ja tilalle rakennettiin moderni tyylikäs ilme, jossa hyödynnetään luonnonvaloa ja vaaleita värejä. Hotellin Aqua Span sisäänkäynnin luona on uusittu lounge, jossa voit nauttia juomaa ennen kylpylässä tai kauneushoitolassa käyntiä.

Kylpyläosasto on vielä entisellään mutta se ei kyllä haitannut yhtään. Upeita kreikkalaistyylisiä veistoksia, porealtaita, allasbaari, josta saa maistuvia drinkkejä ja smoothieita altaasta poistumatta ja lyhyen kävelymatkan päässä oleva saunamaailma saa paatuneemmankin kylpyläkävijän huokailemaan. Saunamaailmassa kannattaa ehdottomasti kokeilla hammamissa järjestettävää saunajoogaa sekä ihanaa höyrysaunaa, jossa voit maata kaakelialustalla nauttien höyryn hyväilystä ihollasi.

Kauneushoitolassa pääsin testaamaan kokovartalolle tehtävän sheavoi hieronnan ja tulipa raukea olo tuon jälkeen. Iho tuoksui hyvälle, mutta ennen kylpylään menoa kannattaa odottaa ainakin puoli tuntia että öljyt ehtivät imeytymään iholle. Muitakin hoitoja kehuttiin, jalkahierontaa, kasvohoitoja ja pedikyyriä jokainen meistä naisista kaipaa elämäänsä. Kylpylä on avoinna kaikille, hotellin ulkopuolelta tuleville se on maksullinen ja hotelliasukkaille sisältyy hintaan.

Pärnu

Pärnu on varmasti monelle jo tuttu kohde ja sieltä kylpylöitä löytyy useampi, monelle tuttu Tervise Paradiis * sekä Estonia Resort Hotel & Spa * joista jälkimmäisessä pääsin itse majoittumaan. Aivan rannasta löytyy upea Hedon Spa & Hotel* jonka kylpyläosasto hoitoineen vei minun sydämen jo valmiiksi, enkä malta odottaa pääseväni syksyn tullen lepuuttamaan reumasta kärsiviä jalkojani heidän hoitoihin.

Hedon Spa & Hotel

(Vierailun tarjosi Storytold Oü, Your Brand Up Studio sekä Hedon Spa)
Hedon Span hoitohuone

Jo vuonna 1838 Pärnussa kylvettiin, silloin naisille ja miehille oli varattu omat alueet sekä kylpylästä että rannalta ja ilmastohoitoa määräsivät lääkärit. Ensimmäisen maailmansodan aikana tuo upea kylpylärakennus tuhoutui tulipalossa. Kymmenen vuotta myöhemmin valmistui kylpylän nykyinen, uusklassinen päärakennus.

Kaunis Mutakylpylän rakennus on nykyään osa Hedon hotellikompleksia. Hotellihuoneet sijaitsevat uudisrakennuksessa ja muutama myös vanhalla puolella upeassa miljöössä. Hedon Span Hiljainen kylpylä on suunnattu vain aikuisille.

Hedon Span aurinkohoitohuone
aurinkohuone Hedon Spassa

Täällä kannattaa ehdottomasti kokeilla saunassa tehtävää mutahoitoa sekä hiljaista kylpylää, jossa yli 14-vuotiaat voivat ajan kanssa rentoutua erilaisissa saunoissa ja hoitaa ihoaan sisäänpääsyyn kuuluvien tuotteiden kera.

Estonia Resort Hotel & Spa

(Kylpyläkäynnin tarjosi Storytold Oü, Your Brand Up Studio sekä Estonian Resort Hotel & Spa)

Lyhyen kävelymatkan päässä rannasta sijaitsevassa Estonia Resort Hotel & Spassa on reilu 100 huonetta ja majoitusta löytyy myös lemmikkien kanssa matkustaville sekä liikuntaesteisille. Kylpyläosastolla on useita erilaisia saunoja (8kpl) ja saunarituaaleihin kannattaa ottaa osaa, myös kuolleenmeren allas suolaisella vedellä on kokeilemisen arvoinen. Kylpylästä on saatavilla koivu-, tammi- ja katajavihtoja jos haluat kokeilla jotain muuta kuin perinteistä suomalaista vihtaa (tai vastaa).

Estonian Resort Spa hotellin savusauna
Estonian Resort Spa hotellin kylpylä

Tartto

Moni meistä ei miellä Tartoa kylpyläkaupungiksi, mutta aivan kaupungin keskustasta kävelykadun varrelta ja ostoskeskuksen yhteydestä löytyy kuitenkin yksi kokeilemisen arvoinen:

V Spa & Conference Hotel*

(Kylpyläkäynnin tarjosi Storytold Oü, Your Brand Up Studio sekä V Spa & Conference Hotel)

Tarton isoimmassa kylpylähotellissa on upea kylpyläosasto, jossa on kolme erilaista aluetta ja niissä sijaitsevissa saunoissa on päivittäin kokeiltavana erilaisia saunomiseen liittyviä rituaaleja. Itse pääsin kokeilemaan sheavoi rituaalia ja voi että miten ihanan kosteutettu olo iholla oli sen jälkeen. Venäläisessä banja-saunassa toteutettavan kaksivaiheisen rituaalin aikana hierotaan kylmää sheavoita iholle ohjaajan ohjeiden mukaan. Sheavoi ravitsee ja suojaa ihoa ja jättää sille ihanan suklaan tuoksun. Tämä rituaali kannattaa jättää spavierailun loppuun, koska kyseistä voita on hankala pestä iholta, mutta sen iholle tuoma kosteus säilyy pitkään.

VSpa hotellin kypylä Tartossa
Suomalainen turisti VSpa hotellin kylpylän porealtaassa, jonka poreet päälle nappulaa ei nähnyt ilman silmälaseja 😉

Muita rituaaleja joita pääset kokeilemaan kylpylämaksun hinnalla (hotellin asukkaille kuuluvat hintaan) ovat mutanaamio-, löylysauna- ja suolasaunarituaalit.

Itse kylpylän alueella on 11 erilaista uima- tai poreallasta, suolamaailma sekä saunamaailma. Omille reumaisille nivelille suolamaailman uima-allas oli uskomattoman kipuja poistava kokemus.

Vspa hotellin kylpylän jääsauna

Huoneet hotellissa ovat tyylikkäät ja ostoksille pääset kätevästi hotellin sisätilojen kautta huonollakin säällä.

Hotellin alakerran ravintola Joyce on valittu Tarton parhaaksi ravintolaksi, eikä suotta.

Saarenmaa / Kuressaare

Georg Ots Spa *

(Kylpyläkäynnin tarjosi Storytold Oü, Your Brand Up Studio sekä Go Spa, toisen käynnin spahoidosta olen saanut pienen alennuksen.)
Kuva @gspaa Facebook

Kuressaaren vanhankaupungin kupeessa, aivan meren rannalla sijaitsee Georg Ots Spa hotelli (GOspa), joka sopii erityisesti lapsien kanssa matkustaville. Lapset on huomioitu aivan erityisen hyvin tässä hotellissa ja se näkyy jo sisäänkirjautuessa, lapsille on varattu oma tiski korokkeineen, jossa he voivat kirjautua sisään. Span puolella lapsille löytyy oma hoitovalikoima sekä myöskin ravintolassa on oma lastenlistansa. Loka-huhtikuun välillä perjantaisin ja lauantaisin hotellissa toimii maksutta lastenklubi.

Kylpyläosastolla on kolme saunaa, jotka ovat sekasaunoja sekä pieni allasosasto ulkoaltaineen sekä mehubaareineen. Hoitolan puolelta saa erilaisia kasvo- ja vartalohoitoja, hierontoja sekä kauneudenhoitopalveluita. Kylpylä on pieni ja viihtyisä, muttei kuitenkaan mikään luksus vaan hyvällä tavalla koko perheen yhteinen rentoutumispaikka.

Testasin täällä kuuluisaa Saarenmaan hoitavaa mutaa sisältävän hoikentavan turve-mutakääre hoidon (46€/75min ja ihan itse maksoin). Hoidon aluksi sinut peitetään kauttaaltaan turpeen ja mudan seoksella, jonka jälkeen niiden vaikutusta tehostetaan lämpöpeitolla. Samaan aikaan kun mömmö vaikuttaa iholla puolisen tuntia, saat rentouttavan jalkahieronnan. Lämpimän suihkun jälkeen onkin sitten öljyllä tehtävän kokovartalohieronnan aika. Tämän hoidon sanotaan olevan hoikentava, mutta itselläni en kyllä suurta vaikutusta nähnyt, ennemminkin tämä auttoi minulla reuman aiheuttamiin kipuihin.

Jos otat kylpylän hoito-osastolla jonkin hoidon, sisäänpääsy myös allasosastolle kuuluu hintaan. Hotellin asukkaat pääsevät sinne joka tapauksessa veloituksetta.

Haapsalu

Spa Hotel Laine*

Tämä kokemus on ihan itse omilla rahoillani maksettu 🙂

Kaupungin vanhasta keskustasta muutaman minuutin kävelymatkan päässä sijaitsee Spa Hotel Laine, joka on terveyskylpylä, eli sieltä saa lääkäritutkimuksen lisäksi useita erilaisia hoitoja erilaisiin vaivoihin. No, minuahan tuo ei millään tavalla haittaa ja harmi vaan, että tällä kertaa aikatauluihin ei mahtunut yhdenkään hoidon kokeileminen. Haapsalussahan muta on ollut tunnettu hoitomuoto jo 1820-luvulta alkaen ja olisikin ollut mahtavaa päästä kokeilemaan sitä, mutta onneksi Haapsaluun on hyvät yhteydet ja hotelli mainostaa edullista viikon täysihoitolomaa sivuillaan.

Kylpyläosasto oli hyvin pieni ja siihen aikaan kun itse siellä olin, myös hyvin ruuhkainen ja meluisa. Hotellissa on siis vain yksi isompi allas ja sen vieressä pieni poreallas, mutta täällä palvelut keskittyvät enemmänkin juuri noihin hoitoihin. Saunat taas olivat erinomaiset, uima-altaan vieressä oli kaksi perinteistä saunaa, toinen kovemmista löylyistä pitäville. Allasalueen läheltä parin oven takaa löytyy upea sanarium, jossa merimaisemaa voi ihalla muotoilluilla penkeillä leppeissä noin 50 asteen lämpötiloissa. Pukuhuoneiden ulkopuolta hiukan hankalasta paikasta löytyi sitten infrapunasauna, jossa saikin istua ihan omissa oloissaan ilman lisämaksua. Hotellihuoneesta otetaan kylpemään mennessä mukaan pyyhe ja kylpytakki, mutta omat allasalueelle sopivat tossut on hyvä olla mukana itsellä.

Spahotel Laine Haapsalu

Kesäisin kesäkuusta elokuun loppuun huoneiden hinnat kohoavat koko Virossa korkealle, mutta hyvää matkustusaikaa on kevät sekä syksy, hotellit ja niiden kylpylät ovat avoinna ympäri vuoden. Valmiita matkapaketteja kuljetuksineen myy muutama suomalainen matkatoimisto mutta omatoimisesti Helsingistä laivalla Tallinnaan ja sieltä autolla eteenpäin on myös helppo ja hyvä ratkaisu. Virossa on myös kattava julkinen liikenne ja lippujen hinnat eivät päätä huimaa. Kulkuyhteyksistä, hotelleista ja ravintoloista on tulossa vielä heinäkuun aikana kattava paketti luettavaa, pistäthän blogini seurantaan myös Instagramissa ja Facebookissa, jotta pysyt kartalla uusista postauksista.

Bloggaajakollegoideni kylpylävinkkejä löydät täältä:

Marjon matkassa Elamus Spassa

Teijan mukana Tallink Spa hotellissa

Tätin ja tytön matkablogi uima-allasdiscossa Narva-Joensuussa

Tiian kokemus Viimsi Spasta

Viron kylpylöitä

Saatat myös pitää...

3 kommentti

 1. Marianne/Heavy Metal Traveler says:

  Kiva kooste! Tuo Elamus Spa pitää kyllä käydä testaamassa.

  1. Tanja says:

   Kannattaa, mä tykkään ja toivottavasti säkin ❤

 2. says:

  Hei Tanja <3. Nyt kun en ole somessa, sinun tavoittamisesta tulikin haaste. Laittaisitko yhteystietosi (esim. sähköpostiosoitteesi) minulle…

Kommentointi ei ole käytössä.