Eurooppa Viro

Telliskivi ja Noblessner – nämä ehdit kokea päivässä

TELLISKIVI JA NOBLESSNER

– nämä ehdit kokea päivässsä

Oletko sinäkin monen muun suomalaisen matkailijan tavoin jäänyt Tallinnassa samoille, jo nähdyille vanhan kaupungin kaduille etkä ole vielä tutustunut Telliskiven tai Noblessnerin alueisiin?  Oletko kuitenkin kuullut nimet Telliskivi ja Noblessner? Jos näin on, niin seuraavalla Tallinnan matkalla suosittelen visiittiä vaikkapa seuraaviin kohteisiin. Nämä kohteet ehdit kiertää yhden päivän aikana suunnittelemalla aikataulusi museoiden ja kauppojen aukiolojen mukaan.

Fotografiska

Valokuvateiteen museon sisäänkäynti Telliiskivi Tallinna
Fotografiska Telliskivi Tallinna

Kesällä 2019 avattiin Tallinnaan valokuvataiteen museo Fotografiska, joka sijaitsee keskellä Telliskiven luovaa aluetta, noin 400 metriä Balti Jaama turgilta. Punainen kuusikerroksinen talo erottuu selvästi alueelta ja myös alueella olevat kyltit opastavat museolle.

Museon pohjakerroksesta löytyy museokauppa, kahvila ja lipunmyynti sekä luonnollisesti vessat sekä säilytyslokerot tavaroillesi.

Lokakuun alkuun asti esillä on mm DeStudion Hangover näyttely, joka tuo esille retrospektiivisen 90-luvun virolaisen valokuvataiteen. Näyttelyä on todella hankala selittää lyhyesti, parasta olisi jos käyt itse sen katsomassa.

DeStudio

Elokuun loppuun asti esillä oleva Ellen von Unwerthin näyttely Devotion! 30 years of photographing women taas on helposti selitetty. Kuuluisan saksalaisen valokuvaajan kameran edessä on kolmenkymmenen vuoden uran aikana ollut kymmenittäin naisia, joiden kuvissa todellisuus kohtaa fantasian.

Ellen von Unwerth

Talon kuudennesta kerroksesta löytyy sitten maisemien tuoman silmän ruuan lisäksi herkkuja vatsalle. Ravintolaa johtaa yksi Tallinnan ravintolamaailman tunnetuimmista nimistä, huippukokki Peeter Pihel. Pihel on pyörittänyt aikaisemmin muun muassa useita kertoja Viron parhaaksi ravintolaksi valittua Pädasten kartanohotellin ravintolaa Muhun saarella. Ravintola tarjoaa lähiruokaa ja pyrkii kaikessa toiminnassaan olemaan mahdollisimman ekologinen. Pelkästään kattoterassilta aukeavien maisemien takia kannattaa poiketa vaikkapa drinkille. Ruokailua varten suosittelen pöytävarausta.

ravintolan terassi auringonlasku vesisateen jälkeen Tallinna Telliskivi
Kattoterassilla sateen jälkeen

Museo on avoinna päivittäin klo 9-21.00 ja ravintola tiistaisin ja keskiviikkoisin 12-23, torstaista lauantaihin 12-00 ja sunnuntaisin 12-17. Lippujen hinta heinäkuussa 21 aikuisilta 15€, erityisryhmiltä 12€ ja lapsilta yli 13v 8€. Tallinn Cardilla ilmainen sisäänpääsy. Tarkistathan aukioloajat ja lippujen hinnat ennen vierailua museon sivuilta.

Keksintötehdas PROTO

Keksintötehdas Proto Tallinna Noblessner
Keksintötehdas PROTO

Noblessnerin kaupunginosasta löytyy lapsille ja lapsenmielisille ensimmäinen virtuaalitodellisuuden tiedekeskus PROTO, jossa kävijä pääsee interaktiiviseen fantasiamaailmaan. Keksintötehtaassa pääset oppimaan fysiikan ilmiötä täysin uudella, leikkimielisellä ja jännittävällä tavalla. Keksintötehdas PROTO sijaitsee Noblessnerin entisellä telakka-alueella, jota voi pitää Tallinnan teollisen arkkitehtuurin aarrekammiona.

Keksintötehdas PROTO on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-18. Liput aikuisilta 14€, 7-18 vuotiailta 10€ ja eläkeläisiltä 8€. Tallink Cardilla vapaa pääsy, Tallink Siljan Club one kortilla 10% alennus lipuista.

Viron merimuseon Lentosataman toimipiste

Viron merimuseo sukellusvene Lembit
Sukellusvene Lembit

Viron merimuseolla on kaksi toimipistettä, joista toinen sijaitsee Noblessnerin kupeessa, 20min kävelymatkan päässä satamasta.

Viron merimuseo on virolaisen merenkulun historian kerääjä, säilyttäjä, tutkija ja esittelijä. Viron merimuseo perustettiin Tallinnassa entisten kapteenien ja merimiesten aloitteesta vuonna 1935. Museo on pitkän historiansa aikana muuttanut useaan otteeseen. Museon päänäyttely on sijainnut vuodesta 1981 lähtien lähes 500-vuotisen historian omaavassa Paks Margareeta -tykkitornissa. Merimuseo avasi vuoden 2012 toukokuussa toisen näyttelytilansa Lentosatamassa.

Tällä hetkellä Viron merimuseo on yksi Viron suurimpia museoita ja se on myös suosituin museo – erityisesti Lentosataman näyttelyn ansiosta.

Lentosataman vesitasohallissa sijaitsee vuonna 1937 Englannissa Vickers-Armstrongin telakalla rakennettu Lembit-sukellusvene, vesitaso Short 184, Maasilinn-laivan hylky (joka on vanhin Viron aluevesiltä löydetty hylky) sekä paljon aitoja näyttelyesineitä kuten purjelaivoja, veneitä ja merimiinoja. Museossa on lisäksi kahvila MARU ja museokauppa, ulkoalueella on lasten leikkikenttä sekä satama, jossa sijaitsee 100 vuotta vanha höyryjäänmurtaja Suur Tõll ja muita museolaivoja.

Vanha laiva Suur Töll Nobblessner Tallinna Lentosatama
Suur Töll

Museo on avoinna lokakuun alkuun asti tiistaista perjantaihin klo 10-17, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-19. Lippuja on useampaa sorttia, riippuen siitä haluaako käydä myös toisessa toimipisteessä. Tarkista aukioloajat ja lippujen hinnat etukäteen. Tallinn Cardilla ilmainen sisäänpääsy.

Ruokaa myös vatsalle silmäruuan lisäksi

Museokierroksella saattaa iskeä nälkä tai jano. Mutta ei hätää, sekä Telliskiven että Noblessnerin alueelta löytyy useita ravintoloita ja kahviloita. Seuraavia voin suositella lämpimästi. Tarkempia tietoja näistä tulossa blogiin pikapuoliin.

Telliskivi

 • Frenchy – ranskalaista ruokaa ja viinikulttuuria rennolla asenteella
 • Fotografiskan ravintola – loistavaa ruokaa zero waste ajatuksella
 • La Muu – jäätelön rakastajan paratiisi

Noblessner

 • Suvila – pizzaa puu-uunista takapihan puutarhassa
 • Pohjala Tap Room – olutta ja ehkäpä kaupungin parhaat burgerit
Ravintola Suvila sisäänkäynti Noblessner Tallinna
Suvilan sisäänkäynti

Shoppailijan tärpit

Telliskiven alueelta löytyy designia ja persoonallisia käsitöitä arvostaville useita pieniä persoonallisia kauppoja. Kannattaa poiketa ainakin Stella Soomlaisin upeita laukkuja myyvässä liikkeessä sekä alueen Indie Shopeissa, joista löydät kodin sisustusta, koruja, vaatteita, kosmetiikkaa sekä lukemattomia muita tuotteita.

Virolaista kosmetiikkaa myyvä liike Telliskivi Tallinna
Virolaista Nurmen kosmetiikkaa Telliskivessä

Museokaupoista löytyy aina museon aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja tavaraa, chekkaa ainakin Fotografiskan julistetarjonta, Lennusadaman merihenkiset sisutusesineet ja vaatteet sekä keksintötehdas PROTOn myymälä, jos olet etsimässä hiukan tavanomaisesta poikkeavampaa lelua tai peliä.

Sisustusliike Tallinna Telliskivi, kuvassa idea olohuoneeseen
Yksi Telliskiven sisustusliikkeistä

Joulufanit ja kodin sisustamisesta kiinnostuneet suuntaavat Noblessnerissä Shishiin. Tämä on sellainen kauppa, jonne en ole itse vielä uskaltautunut sisälle, koska mopo saattaisi karata käsistä.

Juotavaa voit ostaa kotiisi ainakin Pohjala Tap roomista, Junimperiumista sekä Nudist Vinerystä.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle iloa. Oliko kaikki jo entuudestaan tuttuja vai oliko joukossa joku uusi vinkki?

Vai kiinnostaako sinua enemmän kylpylät? Jos, niin silloin kannattaa lukea tämä postaus Viron kylpylöistä.

Saatat myös pitää...

12 kommentti

 1. says:

  Tallinna on ihana:) Olin siellä syksyllä 2019 pressimatkalla, ensimmäistä kertaa moneen vuoteen , ja Tallinna oli niin sinä aikana kehittynyt paremmaksi:) Noblessnerin alue oli tosi ihana:)

  1. Tanja says:

   Arvaa vaan kuinka paljon kaupunki on muuttunut sitten syksyn 19 😉 Tuntuu että joka kerta sieltä löytää jotain uutta nähtävää. Mulla on tulossa kuukauden päästä polvileikkaus ja haaveilen, että pari kertaa vielä ehtisin ennen sitä Tallinnaan. Saas nähdä kuinka käy.

 2. Telliskivestä ja Noblessnerista on tullut luettua aika paljonkin, mutta itse en ole vielä käynyt. Toisaalta, olen Tallinnassa ylipäätään käynyt vain muutaman kerran. Mutta luulisin, että nuo tulevat olemaan kyllä seuraavalla Tallinnan matkalla kohteina. Marika tykkäisi Fotografiskasta varmasti todella paljon.

  1. Tanja says:

   Fotografiska on kyllä upea. Joka kerta kun siellä olen käynyt, niin mitään huonoa sanottavaa ei ole, päinvastoin.

   Sain vinkin, että Telliskivessä kannattaa käydä katsomassa myös Juhan Kuus Dokfo-keskus jos valokuvataide kiinnostaa. https://dokfoto.ee/

   1. Tuo Telliskivi on jäänyt pahasti paitsioon. No ei ole ainoa paikka Tallinnassa. Kunhan tämä aika tästä etenee hiukan enemmän mallilleen, on syytä tehdä paluu Tallinnaan. Kiitos näistä vinkeistä.

 3. Kiitos Tanja vinkeistä!

  1. Tanja says:

   Ei kestä kiittää! Mielelläni jaan vinkkejä itse hyväksi havaitsemistani paikoista.

 4. says:

  Olen kolunnut Telliskiveä ties kuinka monta kertaa, mutta jostain syystä toi alue nimeltä Noblenesser kuulostaa ihan vieraalta! Nyt kuitenkin tajuan, että olen varmaan ollut sielläkin. 🙂 Ihanaa seutua! Upea kuva muuten tuolta ravintolasta sateen jälkeen.

 5. Oon käyny joitakin kertoja tuolla päin. Proto oli tosi hauska paikka, siellä meni kolmisen tuntia tosi nopsaan, vaikka ihan aikuisten kesken oltiin. Oon bongannu alueelta myös hyviä kirppiksiä ja kivoja puutaloja. Tykkään!

 6. Lennusadamia arvostan todella, samoin Fotografiska on tietysti sikäli kiva, että siellä voi halutessaan käydä vaikka joka kerta Tallinnassa käydessään (ainakin jos käy kaupungissa niin harvakseen kuin me tapaamme käydä). Shoppailu on nykyisin vähän ”tarpeetonta” kun melkein kaikkea saa oikeasti halutessaan netistä ja päivän parin reissulla ei yleensä olla liikkeellä kuin repulla tai käsimatkatavaroilla, joihin ei oikein halua ylimääräistä enää kerätä. Joskus on kyllä tullut, lähinnä suosikkimerkkien vaatteita, tullut ”shoppailtua” siten, että niitä on liikkeessä maailmalla nähnyt ja sitten noin saman tien sovitettuaan, tilannut netistä kotiosoitteeseen. Ei ihan siistiä tietysti kivijalkaliikkeen kannalta, mutta käytännöllistä 🙂

 7. Telliskivestä olen edes kuullut, mutta muuten olen pyörinyt aika paljon niillä vanhankaupungin mukulakivillä, enkä ole edes osannut kaivata mitään muuta. Saa nyt nähdä, minne edes pääsee enää tulevaisuudessa.

 8. says:

  Hienoja kohteita 🙂 Siinäpä on aktiivinen päivä Tallinnassa. Hyviä vinkkejä

Kommentointi ei ole käytössä.