Eurooppa Museot ja kulttuuria Suomi

Katutaidetta Pasilassa, betonilähiöstä väripilkuksi

Viimeisen vuoden aikana monella matkailu on painottunut oman kotikaupungin alueelle tai korkeintaan lähialueille. Niin myös mulla. Siksipä haluan jakaa sulle vinkin, joka ei maksa mitään ja on lähes kaikkien saavutettavissa.

Pasilan katutaiteen takaa löytyy yhdistys nimeltään Helsinki Urban Art. Yhdistys sai alkunsa Lisää katutaidetta Helsinkiin projektista vuonna 2016 ja tähän mennessä Itä-Pasilaan on tuotettu yhdistyksen toimesta yli 80 taideteosta. Ulkona olevien töiden lisäksi taidetta esitellään vaihtuvissa näyttelyissä Pasilan kaupunkitaidekeskuksessa. Tilassa on esillä kaupunkitaiteeseen liittyviä näyttelyitä, jotka vaihtuvat noin kuuden viikon välein. Näyttelyt ovat avoinna Pasilan kaupunkitaidekeskuksen aukioloaikojen mukaisesti eli to–pe klo 12–18 ja la klo 13–16, sekä pidennetysti tapahtumien aikaan. Kaupunkitaidekeskuksessa voi tutustua myös urbaaniin taiteeseen liittyvään kirjallisuuteen.

Li-Hill (Kanada) – Ratamestarinkatu 2

Muutamassa vuodessa Itä-Pasilasta onkin kehittynyt kansainvälisesti merkittävä katutaiteen keskittymä. Ja alueeseen on erittäin helppo tutustua hyvän ja informatiivisen kartan kera.

Itse kävin kiertämässä suurimman osan töistä viime kesän lopulla ja ainoa mikä hieman harmitti oli se, ettei alue ole täysin esteetön. Sieltä siis löytyy portaita ja kiertoreitit ovat pitkiä. Mutta ennakkoon suunnittelemalla kyllä jokaiselle löytyy sopiva reitti.

Tässä muutamia suosikkejani.

Wing Chow (Yhdysvallat) – Asemapäällikönkatu 12
Waek (Puola) – Kellosilta 44
ChemiS (Tsekki) – Ratamestarinkatu 2
Jesse Pasanen (Suomi) – Topparikuja 1sekä Kim Somervuori (Suomi) – Topparikuja 1
Hombre (Saksa) – Rautatieläisenkatu 8
Poppamaija (Suomi) – Ratamestarinkatu 11
Fat Heat (Unkari) – Ratamestarinkatu 3
Antti Männynväli (Suomi) – Opastinsilta 6

Joko sinä olet käynyt kiertämässä Pasilaa ja löytänyt oman suosikkisi? Kerro suosikkisi kommenteissa. Lisää teoksista voit käydä lukemassa Helsinki Urban Artin sivuilta https://www.helsinkiurbanart.com/pasilan-katutaideteokset-kartalla/#

Katutaidetta löytyy Helsingin lisäksi myös Vantaalta ja Espoosta. Jälkimmäisessä vaikuttaa iso ja aktiivinen toimija https://www.kerakollektiivi.fi/ joka järjestää Concreate Urban Art Festivaalin 17.4-29.5 välisenä aikana Keran hallilla, Karamalmintie 2. Avajaisviikonloppuna tilat ovat auki lauantaina ja sunnuntaina klo 13-20, jonka jälkeen taidetta pääsee katsomaan 29.5. asti keskiviikosta lauantaihin klo 13-20. Poikkeuksena vappu 30.4. ja 1.5., jolloin olemme kiinni.

Bloggajakollegani Marjo on juuri kirjoittanut blogiinsa Keran alueen taiteesta, käyhän lukemassa täältä.

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Tervetuloa takaisin, siis blogin osalta!
    Pasilaa en todellakaan ole ajatellut ”kivana kävelykohteena”, mutta näiden kuviesi myötä voisin jopa ajatella kierteleväni tuolla joskus 🙂

  2. Onnea uudesta blogista! Työpaikan sijainnin vuoksi Pasila on hyvinkin tuttu ja nämä hienot taideteokset myös. Osaan törmäsin vasta nyt ekaa kertaa, pitääkin jalkautua taas joku päivä tutkimaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *